perjantai 20. toukokuuta 2016

Kiinnostaako Go – tuo ikivanha Kiinalainen lautapeli?



Pöllökarhut – Porin Pöytäpeliseura omaa kiinnostusta myös Gohon ja seuran sisälle onkin perustettu oma Go-jaosto, joka starttaa toimintansa kesäkuun alussa (tarkemmat tiedot lopussa). Harrastajien määrä Porissa on hyvin pieni, eikä mitään Go-seuraakaan kaupungissa enää ole, joten Pöllökarhut, ja sen muutamat Go-harrastajat pyrkivätkin tämän puutteen korjaamaan. Tämä onkin siis loistava paikka lähteä opettelemaan pelin saloja, tai löytää peliseuraa, mikäli pelin jo hallitset. Mitään mestareita tässä ei olla itsekään, vaan alkutaipaleella on perustajienkin Go-ura. Taso on kuitenkin vallan riittävä opettamaan uusia pelaajia mukaan peliin ja tarjoamaan haasteen vähän kokeneemmallekin pelaajalle. Uusilta pelaajilta ei vaadita muuta kuin kiinnostusta peliin. Ja vaikka peli ei lopulta veisikään mukanaan, ovat kertakokeilusta kiinnostuneet yhtä tervetulleita kuin vanhat konkaritkin.

Go (myös Weigi, Igo, Baduk) on vähintään 2500 vuotta vanha peli. Pelissä kaksi pelaajaa, musta ja valkoinen, asettelevat vuorotellen kiviä 19x19 ruudun (aloittelijoilla on pienempi lauta) kokoiselle laudalle tavoitteenaan vallata suurempi osa lautaa kuin vastustaja. Mikäli pelaaja ympäröi vastustajan kiven tai kivet kaikista neljästä suunnasta, eli vastapelaajan kivillä ei ole enää vapauksia, vangitsee hän vastustajan kiven/kivet, jonka jälkeen nämä poistetaan laudalta. Lopulta pelin voittaa pelaaja, jonka valloittaman alueen ja vangittujen kivien yhteismäärä on suurempi. Vaikka peli säännöiltään onkin helppo oppia, on kivien asettelu äärimmäisen monimutkaista, ja kiven pelaaminen yhden ruudun sivuun voi vaikuttaa kiven käyttötarkoitukseen huomattavasti. Gosta voidaankin sanoa, ettei peliä pysty koskaan oppimaan täydellisesti. Ja vaikka pelaajat ovatkin eritasoisia, aina vasta-alkajasta yli 30 vuotta harjoitelleeseen ammattilaiseen, voivat pelaajat silti saada aikaan tasaisia otteluita keskenään. Sillä Gossa on tasoitussysteemi, joka antaa heikommalle pelaajalle pelin alussa ilmaisia kiviä pelilaudalle. Nämä tasoituskivet antavatkin huomattavan edun, ja yleisesti aloittelijoiden käyttämällä 9x9 ruudun laudalla jo viisi tasoituskiveä antavat perusteet opiskelleelle aloittelijalle hyvät mahdollisuudet voittaa vuosia harjoitelleen konkarin.

Pöllökarhujen Go-jaosto pyrkii järjestämään pelejä sekä livenä laudan ääressä, että myös internetin välityksellä. Pelin opettaminen käy helpoiten kasvotusten. Lisäksi peli on hienointa saman pöydän ääressä, mutta toisaalta internet mahdollistaa helpomman pelattavuuden. Netti tarjoaa myös runsaasti materiaalia pelin oppimisesta kiinnostuneille. Aloittelijoille suosittelisin Interactive Way To Go -sivustoa (http://www.playgo.to/iwtg/ , löytyy myös suomenkielisenä), joka tarjoaa perinteisen tekstin lukemisen lisäksi käytännönharjoituksia. Lisäksi itsenäistä harjoittelua pystyy suorittamaan tekoälyä vastaan, jos ei aivan koe olevansa valmis pelaamaan ihmispelaajia vastaan. Go-ohjelmia on tarjolla tietokoneen lisäksi myös kaikille älylaitteille. Go ja tekoäly ovatkin olleet tapetilla viime kuukausina, sillä Googlen Alpha Go pystyi ensimmäisenä tekoälynä vihdoin voittamaan ihmismestarin (Lee Sedol). Tämä kertookin osansa Gon monipuolisuudesta, sillä siinä missä muissa peleissä, kuten shakissa ja othellossa, ovat tietokoneet kaataneet ihmismestarit jo viime vuosituhannella, tapahtui se Gossa vasta nyt.

Ensimmäinen kokoontuminen järjestetään Porin Pelikaupalla keskiviikkona 1.6. klo 16.00 alkaen. Ei siis muuta kuin tervetuloa mukaan Go-jaoksen toimintaan nauttimaan tästä viihdyttävästä pelistä, jossa tuurille ei jätetä mitään valtaa. Yhteydenotot kannattaa suorittaa seuraaville Pöllökarhujen hallituksen jäsenille:
Timo Hohkala (azuureth[at]gmail.com)
Juha Tikka (j.tikka[at]hotmail.com)

Go-terveisin,
Juha