maanantai 22. tammikuuta 2024

Vuosi 2023: uusia aluevaltauksia

Vuosi 2023 oli ensimmäinen normaali toimintavuosi korona-ajan poikkeusten jälkeen. Peli-illat järjestettiin siis perinteiseen tapaan yhteisen pöydän ääreen kokoontumalla. Lisäksi Pöllökarhut oli mukana järjestämässä peliohjelmaa Pelien Yössä, Nipporissa, Porin pelipäivässä ja Insomniassa. Yhdistyksen toimintaan osallistuneiden määrät kasvoivat kautta linjan.

Lautapelipuoli laajenee

Pöllökarhujen kokoontumiset ovat seuranneet koulujen ja oppilaitosten lukuvuosikiertoa: jouluna lomaillaan lyhyesti ja kesällä pitkästi. Tänä vuonna tässä kuitenkin tehtiin muutos, kun Porin pääkirjasto tarjosi kesän ajaksi kirjaston alakerran kokoustilat lautapelaajien kokoontumispaikaksi. Näin lautapelaaminen saattoi ensimmäistä kertaa jatkua keskeytyksettömästi läpi vuoden. Yhteistyö pääkirjaston kanssa toimi niin hyvin, että syksyllä lautapeli-illat eivät enää palanneet nuorisotalolle, vaan jatkuivat kirjastolla vuoden loppuun asti.

Toinen laajentuminen tapahtui mahjong-pelin kautta. Aleksi Vehmasaho ja Karim Bedretdin ehdottivat Pöllökarhuille mahjong-peli-iltojen järjestämistä ja tätä kokeiltiin loppukeväästä. Kävijöitä riitti, joten mahjongin pelaaminen vakiinnutti nopeasti asemansa osana Pöllökarhujen pelitoimintaa.

Näin siis vuonna 2023 lautapelaamista oli tarjolla joka viikko, kun modernit lautapelit ja mahjong vuorottelivat kirjastolla vuoroviikoin. Etenkin uusia pelaajia on näkynyt mukavan paljon.

Mahjongin nappulat eivät avaudu pelin sääntöjä tuntemattomille.
Kuva: Pixabay

Pelipöytä-tapahtuma kolmatta kertaa

Pöllökarhujen järjestämä pelitapahtuma Pelipöytä järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2019, mutta joutui sittemmin koronatauolle. Viime vuonna tapahtuma saatiin kuitenkin järjestettyä kolmannen kerran. Tarjolla oli jälleen matalan kynnyksen lautapelaamista, roolipelaamista ja miniatyyripelaamista (Marvel Crisis Protocol -turnaus). Kävijämäärä jäi hieman takavuosista, mutta lähelle sataa kävijää päästiin tälläkin kertaa. (Katso koko ohjelmakattaus tästä linkistä.)

Roolipelejä monta huoneellista

Vuonna 2020 Pöllökarhujen roolipeli-iltoja oli järjestämässä kolme pelinjohtajaa. Jokaiselle riitti pelaajia ja kerhohuone alkoi käydä jo hieman ahtaaksi. Seuraavina koronavuosina toiminta supistui yhden pelinjohtajan varaan, mutta vihdoin viime vuonna tilanne muuttui valoisammaksi. Pelaamista oli järjestämässä kaikkiaan viisi pelinjohtajaa ja tilaongelma ratkaisiin pyytämällä nuorisotalolta toinenkin kerhohuone roolipelaajia varten.

Uuden vuoden odotuksia

Alkanut vuosi 2024 jatkanee samalla oivallisella linjalla. Peli-iltoja pidetään ja tapahtumiin osallistutaan. Pientä varjoa yhdistyksen toiminnan ylle heittää kuitenkin resurssien väheneminen. Yhdistyksen varallisuus perustuu jäsenmaksuihin, joten jäsenmäärän toivoisi olevan paremmalla tolalla. (Jäseneksi liittymisen ohjeet löytyvät tästä!) Onneksi toimintaa järjestäviä aktiiveja löytyi viime vuonna lisää, niin että mahjong-illat saatiin aloitettua ja roolipeli-illat saivat lisää pelinjohtajia.