Blood Bowl 2019
PORILAINEN BLOOD BOWL


Blood Bowl on Games Workshopin vuodelta 1987 oleva miniatyyripeli, joka on Warhammer-fantasiamaailman versio amerikkalaisesta jalkapallosta. Peli on parhaillaan 7. sääntölaitoksessaan ja se on poikinut myös muutamia videopelejä. 

Julkisia ja kaikille avoimia Blood Bowl-liigoja on järjestetty katkeamatta Porissa vuodesta 2013 saakka. Pöllökarhut ry on huolehtinut näiden järjestämisestä vuodesta 2016 alkaen. Liigojen järjestämisestä huolehtii erillinen Blood Bowlin sääntökomitea, joka on ollut mukana alusta saakka. Myös tätä ennen Blood Bowlia on kaupungissa paljon pelattu satunnaisemmin erilaisissa harrastajien omissa liigoissa.*****


PÖLLÖKARHUJEN BLOOD BOWL LIIGAN SÄÄNNÖT JA OHJEET VUODELLE 2019LIIGAN SÄÄNNÖT

Ilmoittautuminen yhdistyksen sähköpostiin: pollokarhut@gmail.com viimeistään 9.6. kello 16.00 mennessä. Rosterien palautus nettiexceliin saman päivän keskiyöhön mennessä. Saatte linkin sähköpostitse. 


Osallistumismaksu 5€, joka menee kokonaisuudessaan palkintoihin. Palkintopottia on yleensä saatu myös lihotettua lahjoituksin ja sponsoroinnein tämän lisäksi. Tähänkin liigaan on jo tiedossa bonuksena laadukas pelimatto. Joka vuotiseen tapaan kärkikolmikolle on ainakin luvassa "mitaleiksi" kultainen, hopeinen ja pronssinen block-noppa.

Voit maksaa maksun joko käteisellä järjestäjille tai suoraan tilille.
Nordea: FI06 1302 3000 1072 08
Merkitse saajaksi Pöllökarhut ry ja kirjoita viestikenttään nimesi ja sanat Blood Bowl.


Liiga alkaa pyöriä maanantaina 10.6.2019.

Liigan kierrokset kestävät kaksi viikkoa, jonka aikana pelataan yksi peli. Poikkeuksena ensimmäinen kierros, koska juhannus ja joulu ovat perinteisesti olleet "lomaa" joten ensimmäisen kierroksen pituus on kolme viikkoa. Kierrosten määrä riippuu lohkojen koosta. Tässä muutaman kierroksen aikataulut. Pelejä saa pelata myös nopeammalla tahdilla, mikäli se on mahdollista. (Eli kaikki edeltävät pelit pelattu molemmilla pelaajilla)

1. kierros 10.6.–30.6.

2. kierros 1.7.–14.7.

3. kierros 15.7.-28.7.

4. kierros ...jne.

Tänä vuonna tähtäimessä ns. lyhyt liiga eli lohkot ovat lähempänä viittä joukkuetta kuin kymmentä. Riippuu tietysti lopullisesta osallistujamäärästä myöskin. ***


Aikataulussa pysymisestä:

Sovi pelisi ajoissa.

Jos aikataulusi näyttävät liian haastavilta jollain kierroksella, niin ajoissa luovutusvoiton antaminen vastustajalle on kaikista herrasmiesmäisin tapa. Näin liiga pääsee etenemään ja varsinkaan lohkovaiheessa tämä ei aiheuta ongelmia kummallekaan joukkueelle. Luovuttamisessa noudatetaan sääntökirjan ohjetta (vastustaja saa mvp:n ja rahat luovuttaneelta). Molempien joukkueiden lasketaan pelanneen pelin ja miss next game-loukkaantumiset parantuvat.


Mikäli peliä ei saada sovittua määräaikaan mennessä, eikä kumpikaan luovuta, merkataan molemmille tappio. Rahaa tai mvp:tä ei jaeta. Miss next gamet eivät palaudu. 

Äärimmäisessä tapauksessa sääntökomitea voi todeta toisen joukkueen luovuttaneeksi mikäli näyttää siltä, että sopimisyritykset ovat olleet yksipuoleisia.***

Joukkueiden kokoamiseen on käytössä perinteiset 1,000,000 kultaa. 

Fan Factoria ei saa ostaa ja se on alussa kaikilla joukkueilla 5. Tämä lasketaan ratingiin mukaan. Esimerkki: Mikäli käytät kaikki rahat alussa, on joukkueesi team rating 1050.


Mikäli pelaat maalatulla joukkueella, saat GATE -heittoon +1. 

Suosittelemme käyttämään turnauksien värikoodauksia pelaajatyypeille, varsinkin, jos pelaat convertoidulla tai muuten erikoisemmilla figuureilla. Yleensä nämä siis maalataan alustojen reunaan. 

Vihreä – Blocker
Punainen – Blitzer
Keltainen – Catcher
Valkoinen – Thrower
Harmaa – Lineman


Kellon käyttöä peleissä suositellaan. Pelaajat saavat sopia käytöstä keskenään, mutta sääntönä on, että jos toinen pelaaja sitä vaatii, on kelloa käytettävä. (6min/vuoro lohkovaiheessa ja 4min/vuoro pudotuspeleissä) 


Pelin voitosta saa 3 pistettä ja tasapelistä 1 pisteen.***


BLOOD BOWLIN SÄÄNNÖT

Blood Bowlin uusin sääntölaitos vuodelta 2016 pilkkoo säännöt useaan eri lähteeseen. Tämä kelpaa normaaliin pelaamiseen, mutta tekee perinteisestä liigamuotoisesta pelaamisesta hankalaa ja asettaa pelaajat eriarvoiseen asemaan. Pyrimme ratkaisemaan tämän ongelman palaamalla käyttämään Competition Rules-sääntöpakettia. Otamme kuitenkin uudesta laitoksesta mukaan muutamat korjaukset, joten pelin perussääntöjen osalta voit käyttää kumpaa sääntökirjaa tahansa. 

Tästä johtuen seuraavat tarkennukset ovat tarpeen. 


Competition Rules menee edelle jos säännöissä on ristiriitaa, ellei seikkaa ole mainittu poikkeuksissa alla.

BB2016 -säännöistä mukana seuraavat muutokset:
* Human -joukkueen Catcher on hinnaltaan 60k.
* MVP:tä heitettäessä valitaan kolme pelaajaa, joiden väliltä heitetään kenelle menee MVP.
* Piling On -skill vaatii Team Re-Rollin käyttämistä.

Seuraavat joukkueet saavat päättää käyttävätkö Competition Rules vai BB2016-sääntöjä:
* Goblin
* Halfling
* Underworld - Underworld Denizens
* Chaos Pact - Chaos Renegades

Näiden sääntöpakettien joukkueiden lisäksi myös "NAF Recommended Teams" eli Slann, Daemons of Khorne ja Bretonnians ovat sallittuja joukkueita liigassa.

Erityishuomautus. Seuraavat osuudet ehdottomasti vain Competition Rules-paketin puolelta. Nämä ovat yksi suurimmista ongelmista BB2016-paketissa:

* Inducements
* Star Players***


Optional Rules -osiosta käytössä seuraavat:
Kaikki Inducementit (Myös Special Play kortit. Huom. ei sama asia kuin BB2016-kortit)
Additional Cash for short term leagues - Koska ns. lyhyt liiga, voitosta ja tasapelistä saa 20k ylimääräistä rahaa ja tappiostakin 10k. 


Porilainen huomautus: Illegal Procedure -sääntö ei ole nykyisin käytössä. Mikäli vuorojen seuraamisessa alkaa kuitenkin ilmetä ongelmia, niin tämän käyttöön saatetaan palata tulevissa liigoissa. 


KULTAINEN SÄÄNTÖ:
Monissa Games Workshopin peleissä on käytössä ns. kultainen sääntö, jonka tarkoitus on edistää pelin sujuvuutta. Mikäli pelaajat näin sopivat on erilaiset tilanteet mahdollista ratkaista nopanheitolla. Jos esimerkiksi jokin sääntökohta on hukassa, mutta ei haluta käyttää aikaa sen etsimiseen, niin tilanteen voi heittää nopalla jomman kumman pelaajan eduksi ja vasta pelin jälkeen tutkia tarkemmin, että miten sääntö todella menee. Tämä on nopea tapa ratkaista ongelma, jos se ei ole erityisen kriittinen. 

Suosittelemme tälläisiä sujuvuutta edistäviä sopimisia pelaajien välillä muutenkin. 


Näin ollen JOS MOLEMMAT PELAAJAT SUOSTUVAT, on lupa käyttää myös BB2016-sääntöjen uutuuksia kuten vetää kortteja pelin aluksi ja pelata jollain erikoisemmalla stadionilla yms. On ihan ok hakea peliin väriä näillä, jos siltä tuntuu. Nämä kuitenkin yleensä monimutkaistavat peliä ja tuovat paljon lisää satunnaisuutta peliin, joten suosittelemme harkitsemaan niiden käyttöä tarkoin. ***SÄÄNTÖLINKIT

Competition Rules - paketin löydät TÄSTÄ.
NAF Recommended Teams - paketin löydät TÄSTÄ.


***


Pöllökarhut ry:n Blood Bowl -liigojen haluttu demoninen kiertopokaali*****


Mikäli Competition Rules ja BB2016 -pakettien erot kutittavat päätäsi, saat siihen apua TÄÄLTÄ. Huom. listalla ei kuitenkaan ole Spike tai White Dwarf -lehdissä julkaistuja sääntöjä.